søndag 14. juni 2020

Observasjon av den menneskelige natur/adferd i urbane omgivrlser

Å studere/observere naturen kan være både kaldt – vått og kjedelig. Muligheten for forkjølelse og fotsopp er stor. Ofte får man ikke se noen ting. Elgen og hvalen har ofte andre ting å gjøre enn å bli observert og tatt bilde av.

På en regntung onsdag bestemte vi oss derfor å observere den menneskelige natur/adferd i behagelige omgivelser på kjøpesenterene Jekta og K1 – de eneste i Tromsø med rullebane.

En rullebane er i vår observasjon en flate/et gulv som beveger seg skrått opp/nedover mellom 2 etasjer. Den er et barnebarn av heisen ( oppfunnet i 1853 ) og barn av rulletrappa ( vist første gang på verdensutstillingen i Paris i 1900 ). En av “de tre gamle menn”, kan huske at folk strømmet til varehuset Steen og Strøm i Oslo på femtitallet for å oppleve mirakelet.

Men tilbake til våre observasjonsdata.

-          Vi observerte i alt 4 timer – både på den opp og nedadgående mellom kl. 14.30 og 17.30.

-          Antall oppadstigende mennesker var langt større enn de nedadgående. Forholdet var 8 til 3. Dette kan bero på at mange ikke var ferdig med handlinga før vi avslutta observasjonen.

-          Vi intervjua ingen da det kunne se ut som de hadde det travelt – og med tanke på personvernet.

-          75% av de oppadstigende sto på rett plass (til høyre). Unntakene var kvinner/unge jenter i tett dialog og ektepar over ca. 70 år. Kvinner med barnevogn tok også hele bredden av rullebanen. Vi så ingen som prøvde å presse seg forbi disse – noe som tyder på respekt for mor og barn. Vi observerte 4 personer (muligens fra yttersida) som trolig ikke hadde opplevd at et gulv beveget seg. De så ned – gikk forsiktig på – holdt godt fast i gelenderet og hverandre og var konsentrert ved avstigningen. Noen ungdommer sto med ryggen mot fartsretningen og kom baklengs snublende inn på kjøpesenteret. En av dem satte seg på gelenderet – og kom sittende inn i kjøpesenteret. Det krever god balanse – og kan derfor ikke anbefales. En av “de gamle menn” hadde opplevd unge mennesker i København som løp demonstrativt motsatt vei på rullebanen. Vi så heldigvis ikke noe til det. En slik adferd ville tyde på en adferd som ikke var hensiktsmessig – og som lett kunne skapt farlige situasjoner og skader.

-          91 % av de som gikk fort/løp opp på venstre side var menn i alle aldre. Vi vet ikke hvorfor. Tidsnød – bli fort ferdig – rekke gode tilbud – at polet skulle stenge snart eller kanskje dødsangst? Svaret er uvisst. Antall forbi-passeringer var på hele 48%. Vi kunne ikke høre at disse passeringene avstedkom ukvemsord. Ei heller så vi voldelige episoder. Dette kan indikere at den menneskelige naturen har tilpassa seg opphold på en rullebane.

-           De på tur opp overholdt ikke riktig avstand i henhold til smittevernreglene uvisst av hvilken årsak. Et kjøpesenter kan jo virke veldig sterilt og delikat – så kanskje mange antok at Covid-19 viruset ikke ville trives der.

-          Den nedadgående rullebanen ga andre data. Antallet forbi-passeringer var redusert til kun 8%. Vi observerte grunnene til det store avviket fra de oppadstigende at det ikke hadde noe med den menneskelige naturen å gjøre. Det handla om at om at de fleste nedadstigende hadde med fulle handlevogner som tok hele rullebanens bredde. De fleste andre som ikke holdt i en handlevogn – så slitne ut - med en kroppsholdning som ikke tilsa at de orka å ta seg over en full handlevogn.  

Vårt arbeid – våre observasjoner ga som resultat at den menneskelige naturen hadde tilpassa seg rullebanens utfordringer. Vi antar likevel at den menneskelige natur/adferd vil ha godt av rullebaner med en større bredde - og at mødre med barnevogner benytter heisen.

Vi var godt fornøyd med observasjonene – og tok en kaffe latte på Narvesen til 31 kroner.

Ute regna det fortsatt.

Deltakere: Terje

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar