onsdag 10. juni 2020

Når alt stopper opp rundt oss

Når alt stopper opp rundt oss, og vi og til slutt lykkes med å begynne å puste med magen, kan vi plutselig bli oppmerksomme på vår indre verden. En verden som avhenger utelukkende av oss selv. Det er den verden som er i oss og mellom oss. Den indre verden av tanker, følelser, fantasier, fornemmelser og opplevelser.

De vakreste tingene i livet er ikke noe vi kan se eller ta på, vi føler dem. De vakreste tingene i livet er overalt rundt oss, men de kan ikke eies eller manipuleres. De fortjener å bli respektert som noe hellig som ingen må fikle med.

Man kjenner seg hjelpeløs, elendig, som ikke gode menneske, verdiløs.

Kjenner du deg igjen i dette, så er du ikke alene. Mange har en lei tendens til å bli lurt av sine egne følelser. Og fordi følelser er sterke verdier, så bruker vi gjerne følelsene som bevis imot oss selv.

Tiltak som Norge iverksatte med karantene, og nedstegning ble begrenset på sosiale kontakt og stiller oss ovenfor nye utfordringer.

Vi vet at sosial avstand, slik som å hånd hilse å kunne gi en klem til noen som vi kjenner kan påvirke vårt gode humør. 

De som ikke var i “risikogruppa” fulgte rådene fra helse/de politiske myndighetene. Vi ble stolt av å tilhøre et folk med ledere som innga tillit og ansvarlighet. Det var noe trygt og godt over det, nesten som å høre vår mor som med sine formaninger ville oss vel. Og tenk vi har en ledelse i landet som kan innrømme at de tok litt feil noen ganger. Det kunne ikke vår mor. Hun sa aldri at den snøen vi spiste eller at det å tygge på blyanten ikke ga oss mark i magen.

Leger og sykepleiere gjorde jobben, og godt er det. Men vi møtte hverdagshelter hver dag. De satt i kassa på Rema, kjørte drosje og buss, leverte post og tømte søpla vår. Ære være dem som drev samfunnet og ikke bare passa på pengebingen sin.

Vi, de tre gamle menn med til sammen over 200 år i sekken, skjønner at vært bidrag til “dugnaden” har vært lite å snakke om. De som virkelig har opplevd hva det har handlet om, er de som har blitt permittert/oppsagt, som har drevet hjemmeundervisning og lurt på hvordan husleie og strømregning skal betales. De har kjent Corona`en på kroppen uten å ligge i respirator.

Bernard Shaw skrev: “ Livet handler ikke om å finne seg selv. Livet handler å skape seg selv”.

Vi får håpe at vi har brukt tida til å bli bedre kjent med oss selv og å verdsette alle som er viktige for oss og samfunnet. At vi har skapt oss til litt bedre mennesker.

Vi står han av!  ansett å være det flotteste nordnorske uttrykket.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar